Check kesihatan tulang

4 pengomen
 Ahad lepas, dlm sakit2 gigi tu..aku gagahkan jgk kuar bejln2..cian plak tgk amie n dik nana,boring je dok umah 1 hari.
ala,kuar dkt2 je...ktorng kua pon dah ptg,lps asar cam tu la,mula2 p jln2 kat GM,pastu p Tesco..
klau p Tesco amie fev die mmg naik keta yg msk syiling tu..sebunjut aku bwk syiling dr umah, coz mmg niat nak bwk die main keta tu(hbs simpanan syiling abah n mommy nak..haha),coz Jumaat p beli brng dapo skit xpuas die main benda tu...syiling xcukup.Kali nie main puas2...hehe

Pas main trn bwh,mkn dl ape yg patut coz Ahad mmg aku off masak...klau masak pon yg simple2 je..(hari lain pagi2 aku dah ngetok kuali kat dapo U...laki blik tghari nnt nak mkn,anak aku kat umah pun nak mkn) so Ahad..rehat skit la eah...dah mkn siap2 time nak blik tgk ade Anlene ade wat check promosi utk check tulang...ktorng pon try la..si tipah pon ktorng suh try...



senyum simpul yea..

lepas dah isi form rejister semua
 just letak je kaki tu kat machine yg disediakan,
SG diorng akan spray dgn sanitizer supaya nak bagi kaki tu basah.klau kering xleh check kt die...
xde rase ape pun..mcm sejuk skit je..

 pastu die pas report kite kat counter nie tuk penerangan tentang tulang kite.
kualiti dan kekuatan tulang kite..hehehe
klau tulang kite dibawah paras negatif (-) sblum umur 30thn..still blh diperbaiki..
seseorng wanita lebih cepat kekurangan kalsium dlm tulang,di sebabkan bersalin,menyusu.

Petua untuk kesihatan tulang :-
minum susu berkalsium tinggi
melakukan senaman
hadkan minuman beralkohol dan kafein
sentiasa melakukan pemeriksaan tulang


Disebabkan tulang aku dibawah tahap risiko sederhana (-1.1) so cik somi pun blanje la Anlene Coklat nie..dpt free towel.hehehe..die kt tulang mommy dah nak reput,kena minum susu..kekeke
somi I nye tulang kuat you..di tahap yang sgt baik...
aku xleh telan susu putih,w/ever susu putih pon,mmg xleh telan la.Even mase pregnant pon aku minum susu coklat..
Rupenye br aku tau,susu nie xleh dibancuh ngan air panas,blh bancuh ngan air suam.Air sejuk or mineral pun blh...klau nak sedap lps bancuh msk lam peti ais pun bleh.Bg sejuk..
klau kite bancuh panas,klasium die akan hilang.




p/s :ade sape2 penah check tulang x?
xtau pun sblm nie susu xleh bancuh air panas...klau sejuk bleh la telan jgk..tp,klau air kosong je..xleh telan jgk la even susu coklat pon.





klau berkenan klik2 la yea..

The Rest of My Life

2 pengomen
layan feeling petang2 nie...





so touching...i ♥ u Afzam Muzafar


klau berkenan klik2 la yea..

Happy Birthday from Nuffnang and TGV Cinemas!

5 pengomen
 Tq!tq Nuffnang...
pg td mase BW bace kat MamaZharfan,Mama Zakwan n Mama Tisya. (xsangka rmai jgk bloggers birthday bln 4 kan..) pasal birthday present Nuffnang bg pd bloggers yang birthday bulan 4...mamatisya kt xsemua bloggers yg dpt..ingtkan aku xdpt..coz blog aku nie kadang2 bersarang jgk..heheehe..
bile check email..tgk2...

taraa....



 Suke Suke...dah lame x tgk wayang...
 Cik Nuffnang mmg baik hati...sgt la sayang cik Nuffnang...ade lg..bg la lagi yea...


p/s : u olls dah p collect ke??
kena collect by hand ke or blh pos??information please.!!!



klau berkenan klik2 la yea..

Telur tiruan di proses

3 pengomen
 Sana sini dah dgr pasal telur tiruan..kat media pon dah kuar kan..takot la plak nak mkn telur skrng nie..
tp,klau nak msk layan telur je pon masyuk jgk kan..
telur banyk jgk kegunaan dlm masakan kite kan..nak wat kuih pon gn telur..
Dpt email, menunjukkan cara2 telur tiruan ini dibuat..


Tahukah anda?Sebenarnye di China telur-telur tiruan nie bukan la sesuatu yang pelik lagi malah 
boleh dikatakan setiap hari mereka di sana setiap hari tidak lagi dapat membezakan sama ada makan telur tiruan ataupun yang asli..

 Bagaimana telur tiruan dibuat

 MEnggunakan 7 jenis bahan kimia
antaranya karbonat,pati,resin,gelatin,alum dan produk kimia yang lain.

 Telur mentah dimasukkan 2/3 penuh campuran kalsium klorida dan pewarna.
Dengan menambah pigmen kuning ia menjadi kuning telur.

 Kuning telur palsu dituang kedalam acuan

 Rendam dlam kalsium karbonat

 Kulit telur dibentuk dengan merendam ke dalam parafin yang kemudiannya
dibiarkan sehingga kering

 Telur tiruan mudah pecah dan sangat rapuh

 Kulit teluh tiruan agak cerah dan licin berbanding dgn yg asli

 Banyak gelumbung kecil yang terbentuk semasa menggoreng telur.Tetapi tidak ramai yang dapat membezakannya.Telur nmpak seperti telur sebenar dan rasa telur palsu lebih baik daripada telur sebenar.


Kenapa mereka membuat telur?

Jawapannya kerana wang.Kos telur palsu cuma 0.55 Yuan/kg sedangkan harga pasaran telur asli 5.60 Yuan/kg.
Walau bagaimana pun telur ini boleh menyebabkan keracuanan makanan jika dimakan.Jadi kepada rakyat Malaysia silala hati-hati.


p/s : dgr radio pg td...semua telur yang di rampas di Pulau Tikus di Penang adalah telur asli..bebas dari telur tiruan...
harp kerajaan dapat peka dengan keadaan ini dari masa ke semasa.





klau berkenan klik2 la yea..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails