Check kesihatan tulang

 Ahad lepas, dlm sakit2 gigi tu..aku gagahkan jgk kuar bejln2..cian plak tgk amie n dik nana,boring je dok umah 1 hari.
ala,kuar dkt2 je...ktorng kua pon dah ptg,lps asar cam tu la,mula2 p jln2 kat GM,pastu p Tesco..
klau p Tesco amie fev die mmg naik keta yg msk syiling tu..sebunjut aku bwk syiling dr umah, coz mmg niat nak bwk die main keta tu(hbs simpanan syiling abah n mommy nak..haha),coz Jumaat p beli brng dapo skit xpuas die main benda tu...syiling xcukup.Kali nie main puas2...hehe

Pas main trn bwh,mkn dl ape yg patut coz Ahad mmg aku off masak...klau masak pon yg simple2 je..(hari lain pagi2 aku dah ngetok kuali kat dapo U...laki blik tghari nnt nak mkn,anak aku kat umah pun nak mkn) so Ahad..rehat skit la eah...dah mkn siap2 time nak blik tgk ade Anlene ade wat check promosi utk check tulang...ktorng pon try la..si tipah pon ktorng suh try...



senyum simpul yea..

lepas dah isi form rejister semua
 just letak je kaki tu kat machine yg disediakan,
SG diorng akan spray dgn sanitizer supaya nak bagi kaki tu basah.klau kering xleh check kt die...
xde rase ape pun..mcm sejuk skit je..

 pastu die pas report kite kat counter nie tuk penerangan tentang tulang kite.
kualiti dan kekuatan tulang kite..hehehe
klau tulang kite dibawah paras negatif (-) sblum umur 30thn..still blh diperbaiki..
seseorng wanita lebih cepat kekurangan kalsium dlm tulang,di sebabkan bersalin,menyusu.

Petua untuk kesihatan tulang :-
minum susu berkalsium tinggi
melakukan senaman
hadkan minuman beralkohol dan kafein
sentiasa melakukan pemeriksaan tulang


Disebabkan tulang aku dibawah tahap risiko sederhana (-1.1) so cik somi pun blanje la Anlene Coklat nie..dpt free towel.hehehe..die kt tulang mommy dah nak reput,kena minum susu..kekeke
somi I nye tulang kuat you..di tahap yang sgt baik...
aku xleh telan susu putih,w/ever susu putih pon,mmg xleh telan la.Even mase pregnant pon aku minum susu coklat..
Rupenye br aku tau,susu nie xleh dibancuh ngan air panas,blh bancuh ngan air suam.Air sejuk or mineral pun blh...klau nak sedap lps bancuh msk lam peti ais pun bleh.Bg sejuk..
klau kite bancuh panas,klasium die akan hilang.




p/s :ade sape2 penah check tulang x?
xtau pun sblm nie susu xleh bancuh air panas...klau sejuk bleh la telan jgk..tp,klau air kosong je..xleh telan jgk la even susu coklat pon.





klau berkenan klik2 la yea..

4 comments:

Maya Mayana said...

mok cik pun rasa dh nk reput tulang nih..hehe..tkde pn kat cni tmpat nk check,agak berapa agaknya paras kalsium tu..huhu

♥siEha♥ said...

maya : paras kalsium kite rendah..bwah dr 1..jd (-1)..heehhe
kat cni pon wat free kat tesco..

mummysyafie said...

saya kalau minum ni selalu amik yang kotak kecik2 tu. letak kat frige minum sejuk2 sedap taw

♥MiZz-siHa♥ said...

eerrmmm...xteringat ade lam kotak2 kecik tu kan...tp,dah beli tu kena la hbs kan..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails