Selamat Hari Guru // Berita Gembira sempena Hari Guru

2 pengomen
Selamat Hari Guru kepad semua guru-guru di Malaysia...kepada bekas2 guru-guru yang pernahyg mendidik dan mengajar mommy...
Tak lupe juga kepada suami ku..Cikgu Afzam..Selamt Hari Guru Syg..semoga menjadi pendidik yg berdediksi..

"Guru Penjana Transformasi Pendidikan Negara"


Muhyiddin Yassin bersama Hishammuddin Tun Hussein dan Adnan Yaakob menarik pukat pada program mesra bersama nelayan Kampung Kempadang sempena lawatan kerja sehari di Pahang, semalam. - BERNAMA
KUANTAN 14 Mei - Para guru bakal menerima berita gembira apabila Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin memberitahu beliau akan mengumumkan sesuatu untuk mereka sempena sambutan Hari Guru pada 16 Mei ini.
Muhyiddin yang juga Menteri Pelajaran berkata, pengumuman tersebut akan menyuntik semangat para guru yang sanggup berkorban demi mendidik anak bangsa.
"Insya-Allah ada berita baik akan diumumkan kerana peranan guru amat penting bukan sahaja mendidik tetapi membangunkan negara dalam semua bidang.
"Paling utama ialah soal menyediakan modal insan yang berpengetahuan dan berkemahiran selari dengan sasaran menjadikan Malaysia negara maju menjelang 2020," katanya pada sidang akhbar di majlis bersama warga pendidik, pertubuhan bukan kerajaan dan penduduk mukim Beserah di sini hari ini.
Hadir sama Menteri Besar, Datuk Seri Adnan Yaakob dan Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein.
Muhyiddin memberitahu, kerajaan telah menggariskan Pelan Transformasi Kerajaan (GTP) yang akan menyediakan peluang pekerjaan serta tenaga kerja terlatih dalam semua bidang.
Katanya, terdapat 12 sektor ekonomi perlu diisi dengan tenaga kerja terlatih yang merupakan cabaran besar untuk disediakan dalam tempoh 10 tahun akan datang dan menuntut komitmen padu daripada warga pendidik.
Tambahnya, tugas guru bukan sahaja menyampaikan ilmu tetapi menerapkan sifat baik, berakhlak dan berbudi pekerti kepada pelajar.
Justeru katanya, dalam tempoh akan datang, Kementerian Pelajaran akan membantu warga pendidik daripada segi kebajikan guru, perjawatan, peralatan dan infrastruktur bagi membantu meningkatkan kecekapan guru dalam pengajaran. p/s : agaknya ape berita yg di war2kan tu yea???Ade sesiapa tahu ke???ke omong2 kosong je???


klau berkenan klik2 la yea..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails