"PHOTOSHOOT"

7 pengomen
yeah!yeah!suke bangat!!hehehe....ape yg aku suke sgt nie???
ari nie 3 skali aku n3..hahahaha...
ingtkan nak tunggu besok..xblh!xblh!!xsabo2 nak n3 mlm nie jgk...juz nak share pic yg dpt ms photoshoot smlm...okla..photoshoot smlm,ari dah dpt tgk hasilnye jgk..(good job kak as) i LIKE!!!walaupun br 2 keping dpt dr kak as..nak share jgk...hahahaha..tu yg mlm2 aku n3 jgk nie..(jarang btl aku n3 mlm2 cam nie)
tgk 2 pic nie je la eah dl kwn2..dah mlm malas nak tot tet pnjng2..

kiss me mommy!!abah!!

my little prince!!

nota kaki:tunggu lbh bnyk pic lg...waiting more pics from photographer

"BABY CRYING CONTEST"

1 pengomen

lamenye xjoin contest...nak msk contest lg ari nie..tajuk contest "Baby Crying Contest"
Contest nie di anjurkan oleh kak pah..tuan punye BLOG ini
adiah die menarik tau...nie syarat2 nye..

Syarat peraduan:

1. Jadi follower Auladjannah
2. Copy gambar di atas, letakkan di sidebar dan terus dilinkkan ke N3 ini.
3. Letakkan link kakpah di blog anda.
4. Letak gambar anak anda, anak saudara anda, cucu anda, cucu saudara anda, kalau ada cicit pun boleh juga. Anak mestilah berumur 1 hari hingga 1 setengah tahun semasa gambar itu diambil.
DAN GAMBAR ANAK ITU MESTILAH GAMBAR SEDANG MENANGIS
(berita baik: Sekiranya anak anda sekarang berumur 3 tahun ke bawah, dan gambar menangis itu diambil semasa umurnya 1-1 1/2 tahun, anda boleh menyertai kontes ini. Syaratnya, letak gambarnya yang terkini sebagai gambar tambahan)
5. Letak nama dan umur anak semasa gambar itu diambil. Letak umur sekarang. Buat satu entry ringkas mengenai anak itu. Kalau nak buat panjang pun, terpulanglah. Tidak ada markah tambahan.
6. Tinggalkan jejak dan link anda di ruang komen.
7. Pemenang akan dipilih berdasarkan kecutetan(oopps) anak dan kekreatifan gambar itu diambil.

Hadiah utama
RM 50.00

5 hadiah saguhati
top up RM10.00 setiap satu


Berita tambahan

Setiap pemenang akan mendapat sebuah buku
BACALAH AULAD
seperti yang dipaparkan. Buku ini adalah
hasil tangan kakpah dan anak.
InsyaAllah boleh membantu anak
anda cepat membaca.


gambar yg amie nak pertaruhkan...
*
*
*
*
*
Name :Afham Syahmi Bin Afzam Muzafar
Umur : 1months
Umur Sekarang : 4++months

Pic nie mase amie berumur 1bulan(dlm pantang lg mase nie).,tinggal berdua ngan amie..time nie amie nangis nak susu...klau nak susu mmg die nangis wat teruk skit kadang2...benda lain ssh nak tgk die nangis..tapi klau nak susu je die senang nak nagis...siap2 terangkat2 kaki nye...


7. Tarikh tutup contest adalah 28 February 2010.


yeah done!

"Noodles Station"

2 pengomen

1st time try noodles station..:makan: ptg rabu from Melaka direct to SACC mall..tujuan n niatnye nak mencari sweater amie..survey2 kat PONEY..cantek,xde size plak...survey kat Anakku..ade size,mommy die plak yg x berkenanla(siapa yg nak pkai ntah)...kat butik2 baby lain semua xde...but for baby girl mcm2 design sweater ade..cantek2..xpe..xpe..tunngggggu...(lmbt lg pon)

blk pd noodles station...xtau knape..bnyk2 restoran ktorng leh msk noodles station..dgn niat nak try food n restaurant yg lain la..asyik McD,Pizza,SecreT Recepi,PaK Li,Old Town je kan(lgpun hubby xnak mkn nasi,kt mlk dah bnyk mkn ms kat mlk)...dah MOL nye suke masak..nak wat cam ne kan...hahahahaah
dah msk ktorng pu order je la..not bad la..blh try pd sesiapa yg penggemar noodles..:48:

Wantan Noodle
With BBQ Honey Whole Leg Chicken for mommy + chocolate iced balnded

Caramel Coffee Iced Blended for abah

Curry Wantan Noodle With Prawn & Fish Ball for abah


nota kaki:lusa cnt cari sweater amie kat eon bkt tinggi

"Aqiqah dan Cukur Jambul"

2 pengomen
 
lhamdulillah....
Kenduri aqiqah dan cukur jambul amie dah pun slesai...dah hmpir seminggu settle pun,aku je br nak n3 kan??
Bkn ape..hari2 rase padat je..nak update pun xsempat...semua nye berjalan dgn lancar seperti yg dirancang...thanks kpd tetamu yg hadir...
jom layazzz sepanjang majlis..
menu semua masak sndr okey...(dah nenek amie ade cathering,mesti la msk sndr kan)klau kawen aku jemputan pun hmpir 4000 tetamu leh msk sndr,xkan kndr amie yg kecik nie xleh kan??(sape2 yg nak order cathering leh contact aku..dah berbelas taun mak aku wat cathering nie tau!masyuk!!)ceh!sempat promote ekh....

Menu
Nasi Beriani
Nasi Putih
Kambing Kari(2 ekor kambing Australia)
Ayam Rendang
Daging Asam Pedas
Itik Lemak Cili Padi
Ikan Masin
Ulam-ulaman
Limau Jeruk+Cili Padi+Bawang
Bee Hoon Goreng
Acar
Kek Coklat+Marble
Muffin Homemade by nenek amie(ibu aku la)
Kuih Acar Berlauk
Buah Mandarin(sempana chinese new year)sebenarnye kawan2 ayah aku yg bg..bnyk betol kat umah aku..berkotak2..so sedekah je la xyah beli lg dah)
Air Sunquick

Berkat(bahasa jawa) utk tetamu
Nasi Beriani+Kambing Kari
Goodies Bag
Bunga Telor+Kerepek Ubi+Kek+Dodol+Jelly+Gula2


Dah tau menu..layazzz gambar plak okey...

 my happy family

amie ngan mommy

amie ngan abah

lauk2 hidangan

 
gunting,sikat,beras kuning...
note:ade orng terselit angpow orng sedekah..
(amie dpt duit salam hmpir 1k tau ari tue)rezeki..rezeki anak mommy
tq semua


kelapa..


amie n atok bergambo ngan kambing sebelum di aqiqahkan..
(tumbang 2 ekor kambing Australia seekor RM7++)


nota kaki:nnt kan lebih bnyk gambr lg..

"Aqiqah"

0 pengomen

nape n3 kali ni pasal aqiqah??
jawapannye...aku baru saje slesai aqiqah kan amie....
kenduri aqiqah dibuat dgn meriahnye di Melaka....tanah kelahiran amie jgk..heh...
u olls tau x mksd aqiqah??layan je fakta nie ok...

BADAH AQIQAH

PENGERTIAN AQIQAH
‘Aqiqah ialah sembelihan binatang an‘am yang dilakukan kerana menyambut kanak-kanak yang baru dilahirkan sebagai tanda kesyukuran kepada Allah subhanahu wata‘ala. 

HUKUM MELAKUKAN AQIQAH
Hukum melakukan ‘aqiqah ialah sunnah mu’akkadah bagi orang yang menanggung sara hidup kanak-kanak tersebut. Jika anak itu lelaki disunatkan menyembelih dua ekor kambing, manakala jika anak itu perempuan disunatkan menyembelih seekor kambing. Binatang seperti lembu, kerbau atau unta boleh dibahagikan kepada tujuh bahagian.

 WAKTU PELAKSANAAN AQIQAH
Waktu melakukan ‘aqiqah adalah dari hari kelahiran kanak-kanak itu sehinggalah ia baligh. Masa yang paling afdhal untuk melakukan ‘aqiqah adalah pada hari ketujuh kelahiran kanak-kanak tersebut.
Sabda Rasullullah sallallahu ‘alayhi wasallam yang bermaksud:
“Setiap bayi itu tergadai dengan ‘aqiqahnya. Disembelih untuknya pada hari ketujuh dan dicukur kepalanya dan diberi nama.”
(Riwayat Abu Daud)

SYARAT AQIQAH
Berniat ‘aqiqah ketika menyembelih.
Hendaklah binatang tersebut tidak ada cacat yang boleh mengurangkan dagingnya serta sampai umur. 

 PERKARA SUNAT SEMASA AQIQAH
·         Berdoa semasa hendak menyembelih
·         Menyembelih ketika matahari sedang naik.
·         Daging ‘aqiqah dimasak terlebih dahulu sebelum disedekahkan.
·         Tidak mematah-matahkan tulang-tulang daripada binatang ‘aqiqah, hanya mencerai-ceraikan sendi-sendinya.
·         Menyedekahkan daging ‘aqiqah kepada fakir miskin.
·         Memasak daging ‘aqiqah dengan cara gulai manis untuk dihidangkan kepada tetamu.

PERKARA YANG PERLU DILAKUKAN KETIKA MENYAMBUT KELAHIRAN ANAK
·         Mengazankan di telinga sebelah kanan anak yang baru lahir.
·         Membaca iqamah di telinga sebelah kirinya.
·         Membaca doa di kedua-dua belah telinganya, contohnya membaca surah Al-Ikhlas. 
·         Menyapu lelangit kanak-kanak tersebut dengan benda-benda yang manis seperti buah tamar atau pisang.
·         Menamakan kanak-kanak tersebut dengan nama-nama yang baik pada hari ketujuh kelahirannya. 
·         Mengadakan jamuan dan doa kesyukuran sempena kelahirannya.
·         Mencukur rambut kanak-kanak tersebut selepas menyembelih ‘aqiqah untuknya.
·         Memberi sedekah emas atau perak seberat rambut kanak-kanak yang dicukur itu atau wang yang sama nilai dengan emas atau perak tersebut.
·         Menyedekahkan daging ‘aqiqah kepada fakir miskin.


HIKMAH ‘AQIQAH
Aqiqah mengandungi beberapa hikmah, antaranya:
1.    Sebagai tanda kesyukuran kita kepada Allah kerana telah mengurniakan anak.
2.    Untuk mengisytiharkan kepada masyarakat umum tentang anugerah yang dikurniakan oleh Allah.
3.    Untuk memulakan kehidupan anak dengan perkara-perkara kebaikan. 
4.    Mengeratkan hubungan silaturrahim antara ahli-ahli masyarakat dengan keluarga yang dikurniakan anak.
5.    Melahirkan rasa kegembiraan kerana mendapat zuriat yang menepati sunnah Rasulullah.

 PERBEZAAN ANTARA AQIQAH DAN KORBAN
Terdapat beberapa perbezaan antara ‘aqiqah dengan qurban:
·        Aqiqah tidak terikat pada masa tertentu, sedangkan qurban dilakukan pada masa-masa tertentu, iaitu selepas sembahyang dan khutbah Hari Raya ‘Aidil Adha hingga 13 Zulhijjah.
·        Daging ‘aqiqah boleh diberi milik kepada orang kaya manakala daging qurban hanya boleh diberi kepada fakir miskin.
·        Aqiqah dilakukan sempena menyambut kelahiran anak sebagai tanda kesyukuran kepada Allah, manakala qurban dilakukan kerana memperingati peristiwa pengorbanan Nabi Ibrahim dan anaknya, Isma‘il.
·        Daging qurban sunat disedekahkan secara mentah, sedangkan daging ‘aqiqah sunat disedekahkan setelah dimasak.

nota kaki :nnt kan n3 seterusnye sepanjang aqiqah syahmi 

 amie n atok wit salah satu kambing aqiqahnye...

"Birthday Party"

0 pengomen
:33: aku sbnrnye nak smbng n3 pasal weekend lepas...cite pasal ari sabtu dah lepas..nie nak cite pasal hari ";})();ButtonMouseDown(this);'>ahad plaks...ahad lepas ktorng p birthday party merangkap adik sedara aku kat shah alam sek 7...cadangnye nak p kul 2..ujan la plak..so lewat skit la..(sory yea mak de) janji nak dtg awal..hehehe...:cool:amie punye la sronok kat cna coz rmai yg main2 ngan die smpai xnak tido die...aku pun sro nok coz rmai yg menjadi BS amie..so aku leh mkn :makan:ngan senang...hahaha


menu hari itu :

MEE HOON GORENG YANI + MEE KARI WAK +ROTI JALA KUAH KARI, KUAH DURIAN ABG IWAN + KFC + PIZZA HUT + KEK BEDAY 2 BIJIK + AGAR2 + KUIH KOCI + BERMACAM JENIS KUIH MUIH..MALAS NAK TAIP,BNYK SGT + AIR OREN...

KENYANG2
:39:
mlas nak cite bnyk...layan pic je ms party tu k..layanzzz....




birthday girl...1 malaysia kawan2 die
amik ape tue syg...

mkn ape tue syg??

sedap menjilat jari..

pakcik siapa kah ini??aduhss

amie wit k.uteh

birthday boy bznye..

game time!!


nota kaki:lepak punye lepak ngan family semua..smpai umah mlm jugaks...aduh!letih betol

"WAREHOUSE SALE punye CITE"

0 pengomen
Dah nak msk ujung minggu yg baru...aku br nak n3 weekend punye cite...sllnye weekend ktorng mmg sll sibuk..ada saja aktiviti di luar...ada saja kpala otak aku nie pikir nak kemana....(mmg ssh la weekend kami nak melekat di rumah) Mr.Hubby layan kan saje...hehehe...amie pun mmg suke klau bwk die kuar jln2...lg la Mr.Hubby pun xkisah nak bwk kami berdua yg amat disayangi nie...:drive:pagi sabtu kami pagi2(xde la pagi sgt...kul 11 am jgk..hahaha) dah ke kepong selepas breakfast,cuci kereta trs bergerak ke cna dgn tujuan nak ke HYTEX warehouse sale...HYTEX sll ade wat warehouse SALE..tp,aku br la pertama kali nak pegi...

yg pertama tujuan ke sana nak mencari baju amie...(sblm nie die xde lg..so no meaning la nak ke sana):36:

yg ke-2 nak tgk HYTEX nye warehouse sale tu cam ne..btl ke murah seperti yg di war2 kan..hehehe

pusing2 punye pusing ntah brape jam dgn sesat+merempun jem....br la kami jumpa HYTEX...tp,dah xbnyk choice pun dpt coz dah xmenarik baju2 nye...ye la..pegi pun esok dah nak last day..dah bnyk la yg kena kebas dek orng lain...huhuhu:15:


kebetulan la plak hari tu ade 3 warehousale serentak yg berdekatan(HYTEX,COCOALAND,BINTANG FASHION)....kami pun dengan sukenye pergi ke tiga-tiga sale(hubby kata dh alang2 dr jauh dtg dgn sesat ngan jem..jom kite pergi tgk semua skali)...hahhaha....layan je la eah...

ada xde choice kebas jgk beberape pasang tuk amie

jajan tuk mkn di rumah smpt di kebas di COCOALAND


tuk diletak dlm goodies bag pd kndr amie nnt

sblm balik singgah di JUSCO Bkt Raja dgn niat nak tmbh towel mandi amie lg,,(last2 gatal tgn capai 2pasang lg baju tido amie) perut pun dah menyanyi heavy metal,PROSPERITY DOUBLE....kena telan..


tgk tue...penangan PROSPERITY DOUBLE..hehehe


amie nie suke msk tangan lam mulut..

kesudahannye kami smpai rmh pukul 10p.m..(blh kire brape jam kami membakar+menambah lemak kalori hari tu)hahahahha


nota kaki:xbeli ape2 kat Bintang Fashion coz baju nye semua aku xberkenan..fashion mcm T_____T..hehehe



"Mari Membaca"

0 pengomen
mari membaca...:reading:bkn nak jual buku or promote kedai buku.
tp nak kongsi ngan u olls sebenarnye syoknye betape excited amie membaca ngan abahnye...
sebenarnye mmg sll abah n mommy akan bacakan book tuk anakanda kami yg tecinta nie...mmg stiap kali tgk gambar2 dlm buku tue..mmg die akan excited sgt...tp,br kali nie berkesempatan nak rakam video nye...jom layan video amie...:3:

video

amie aktif betul skrng nie...

"PRETTY ZAZA BABY FACE CONTEST"

0 pengomen
nak join contest lg...dah lame nak join contest nie..tp,xberkesempatan..tp,hari nie gagah kan jgk..



contest kali nie dianjurkan oleh Pretty Zaza yg comei nie..

nie adalah SYARAT2 nye..

TERMA DAN SYARAT :


1) Terbuka kepada semua pem'blog'2 yang ada
2) Add blog ni dalam blog list anda ( sesiapa yang belum jadi follower.. )
3) Letak banner contest di sidebar blog anda dan banner mestilah di'link'kan terus pada ENTRY Ni
4) Umur anak-anak anda mestilah dari 1 hari hingga 6 tahun.
5) Letak gambar anak anda beserta nama, umur dan jantina.
( Secara otomatiknya anak anda akan dikategorikan kepada dua kategori iaitu, BABY BOY & BABY GIRL mengikut jantina mereka)
6) Setelah siap N3 anda, sila tinggalkan jejak di bahagian komen supaya saya boleh menjengah N3 anda (bagi link untuk entry tu sekali..)
7) Pemenang akan dipilih berdasarkan kecomelan masing-masing dan gaya posing yang menarik hati.
8) Tarikh tutup penyertaan adalah pada 5 Febuari 2010 tepat-tepat pada pukul 12.00 tengah malam.
9) Top 10 bagi kedua-dua kategori akan diumumkan pada 10 Febuari 2010
10) Top 5 pada 15 Febuari 2010 dan pemenang akan diumumkan pada 20 Febuari 2010.


dan gambo amie kali nie..
*
*
*
*
*
nie la pic amie yg comei n manaja tue..
ala2 pipi gebu die tue...hehehe


Name : Afham Syahmi
Age : 4months
Gender : Baby Boy


check yea kak zaza...done!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails