Resepi Cicah Cili Kicap Ikan Bakar

23 pengomen
Sape yg suke mkn ikan bakar ngan cili kicap??angkat tangan!!!mommy lg suke mkn cili kicap berbanding ngan air asam.Tp,ikut selera masing2 la kan,ade yg suke ngan air asam or sambal belacan...
Sempena hari ibu tu kan,mommy ade wat ikan bakar cicah kuah kicap yg marvelous kan..hahha(puji dr sendiri bleh??)hehe
Nie tnjk cara wat die,simple je..juz for sharing..


 Bahan-Bahan

Bawang Merah
Bawang Putih
Cili Padi (ikut kepedasan masing2)
Belacan
Kicap
Gula
Limau
Garam secukup rasa


Cara-Cara

Blender bawang merah,bawang putih,cili,kicap dan belcan bersama kicap.(Jgn msk air yea...kicap tu blend skali ngan bahan2)
Siap blend,masukkan gula,garam secukup rasa dan didihkan dan kacau2 sebentar dgn api yg perlahan(klau sape yg nak cair skit or klau agak pekat leh tmbh air skit..ikut kepekatan masing2)
Dah didih siap utk dihidang
(Bila nak guna,br la perahkan asam limau.Yang xguna leh simpan lam peti ais.Coz cicah kicap nie tahan coz lps blend kt masak)

Boleh dimakan

p/s : boleh dimakan bersama ikan bakar,mee sup...klau nak mkn ngan pisang goreng cair kan skit...







klau berkenan klik2 la yea..

Selamat Hari Jururawat Sedunia

16 pengomen
Selamat Hari Jururawat Sedunia





klau berkenan klik2 la yea..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails