Harga RON 95 kekal!!

PUTRAJAYA 25 Mei - Orang ramai kini boleh menarik nafas lega apabila Kabinet hari ini memutuskan untuk tidak menaikkan harga petrol RON95, diesel dan gas petroleum cecair (LPG) buat masa sekarang.
Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, keputusan tersebut dibuat selepas kerajaan mengambil kira kepentingan rakyat.
Bagaimanapun, beliau berkata, kerajaan tetap akan meneruskan kajian rasionalisasi subsidi berikutan peningkatan harga bahan bakar itu di pasaran global.
"Sebelum keputusan ini dibuat, kerajaan telah mengambil kira semua sudut termasuk keluhan rakyat supaya tidak menaikkan harga minyak.
"Namun, jangka masa berapa lama harga ini akan dikekalkan tidak ditetapkan tapi buat masa sekarang keputusan kerajaan ialah mengekalkan pemberian subsidi (sebanyak RM18 bilion) terhadap bahan bakar ini," katanya dalam sidang akhbar di pejabatnya di sini hari ini.
Tambah Ismail Sabri, orang ramai juga dinasihatkan supaya tidak terpengaruh dengan dakyah dan spekulasi daripada pihak pembangkang tentang kenaikan harga minyak hingga mencetuskan suasana panik.
"Pengekalan harga bahan bakar itu tiada kena mengena dengan desakan pembangkang ataupun bagi menarik sokongan rakyat dalam menghadapi Pilihan Raya Umum (PRU) Ke-13.
"Kerajaan yang ada hari ini ialah kerajaan yang prihatin pada nasib rakyat selaras dengan gagasan 1Malaysia Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan," katanya.
Mengulas mengenai pemansuhan pemberian subsidi diesel super kepada beberapa sektor pengangkutan, beliau menjelaskan, pemberian subsidi seharusnya disalurkan kepada golongan yang memerlukan saja dan bukannya untuk semua pihak.
"Sebelum ini lori pengangkut pun kita bagi, tapi lepas ini kita hanya beri kepada yang memerlukan sahaja seperti kenderaan awam, bot-bot kecil dan teksi.
"Hasil daripada penarikan balik subsidi ini, kita berjaya buat penjimatan sebanyak RM700 juta iaitu untuk lori dan bot," katanya.


Nasib la xnaik lg.Klau x,xtau nak pkai minyak ape ntah.Sebelum nie ktorng pengguna RON97..tp,bl kenaikan yg melampau sampai RM2.7,terpaksa la bertukar kpd RON95..klau berkenan klik2 la yea..

7 comments:

ajumohit said...

kekal tp tak tentu brp lama la kan...susah hati minyak naik, harga maknan naik, gaji duk lagu tu je hehehhe

♥Mrs.Eady♥ said...

harap mmg takde kenaikan itu...fuh!

ieda said...

alhamdulillah .. tapi dlm2 tuu risau takut brg lain pulak naik huhuhuh

♥ aNJe a.k.a MaMa_Balqis ♥ said...

sib baik tak naik kalo tak....hu...hu...

NM02 said...

lega!!!

rATu kEBaYA said...

Alhamdulillah... masih save duit minyak..

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

Alhamdulillah.. =)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails